publikováno: 16.04.2025
Připravit dobrou velikonoční nádivku není jen tak. Uvnitř musí zůstat krásně vláčná, na povrchu pak křupavá a pečená dozlatova. My vám ale poradíme fígl, jak udělat velikonoční nádivku, kterou si všichni zamilují.
1
Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.
2
Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3
Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
4
Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť!
TIPY A TRIKY
Jak udělat velikonoční nádivku zdravější
Klasické pšeničné rohlíky můžete nahradit rohlíky celozrnnými. Maso vybírejte libové bez viditelného tuku nebo je nahraďte kvalitní šunkou. V případě, že jste vegetariáni, tak je zde varianta i pro vás. Maso nahraďte uzeným tempehem. Pokud máte bílky dobře vyšlehané, tak nemusíte přidávat prášek do pečiva.
Co byste o uzeném mase měli vědět
U uzeného masa nejsou dány normy, které by zaručovaly minimální množství masa. Proto se při nákupu uzeného masa dívejte především na kvalitu. Tu vám zaručí množství masa ve výrobku.
Zdroj:
https://www.albert.cz/recepty/staroceska-velikonocni-nadivka-s-uzenym-masem/r/a2673