RECEPT MĚSÍCE: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Zdraví / Životní styl

publikováno: 16.04.2025

Připravit dobrou velikonoční nádivku není jen tak. Uvnitř musí zůstat krásně vláčná, na povrchu pak křupavá a pečená dozlatova. My vám ale poradíme fígl, jak udělat velikonoční nádivku, kterou si všichni zamilují.

Ingredience

  • Máslo 30 g
  • Rohlík 7 ks
  • Mléko 200 ml
  • Uzené maso 400 g
  • Kopřivy 2 hrs.
  • Vejce 6 ks
  • Pažitka čerstvá 1 plž
  • Petrželka čerstvá 1 plž
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Kypřící prášek 1/2 člž
  • Kyselé okurky

Příprava

1

Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.

2

Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

3

Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.

4

Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť!

TIPY A TRIKY

  • Jak udělat velikonoční nádivku zdravější

    Klasické pšeničné rohlíky můžete nahradit rohlíky celozrnnými. Maso vybírejte libové bez viditelného tuku nebo je nahraďte kvalitní šunkou. V případě, že jste vegetariáni, tak je zde varianta i pro vás. Maso nahraďte uzeným tempehem. Pokud máte bílky dobře vyšlehané, tak nemusíte přidávat prášek do pečiva.

  • Co byste o uzeném mase měli vědět

    U uzeného masa nejsou dány normy, které by zaručovaly minimální množství masa. Proto se při nákupu uzeného masa dívejte především na kvalitu. Tu vám zaručí množství masa ve výrobku.

 

Zdroj:

https://www.albert.cz/recepty/staroceska-velikonocni-nadivka-s-uzenym-masem/r/a2673

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+