RECEPT MĚSÍCE: SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Životní styl

publikováno: 12.11.2024

Oslavy svátku sv. Martina vyšly letos na pondělí, takže hodně rodin a třeba i restaurací bude gastro dobrůtky, které jsou s těmito oslavami spojeny, připravovat až o víkendu. Proto přinášíme recept na tradiční sladké svatomartinské rohlíčky, které zvládne upéct opravdu každý!

Zdroj fotografie:https://recepty.cuketka.cz/martinske-rohlicky/

Svatomartinské rohlíčky najdete v různých variacích a většinou se dělí na kynuté a nekynuté. Ty kynuté jsou o fous pracnější a dělají se z bohatšího těsta s máslem a vejci .

Nekynuté rohlíčky se zase opírají o křehké těsto s velkým podílem másla a mají volně nakročeno do oblasti cukroví. Když je zasypete cukrem a necháte chvíli uležet, jsou podle mě úplně dokonalé.

Jediná záludnost receptu je snad asi tvarování. Celé ho ale uvidíte na videu a myslím, že se to už během první várky dá snadno nacvičit. Beztak se tu ale nehraje na krásu a veškeré nedokonalosti pak schováte pod čepicí z moučkového cukru. Takže žádný stres! ;)

Suroviny

450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení

Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky

Vanilkový extrakt v náplni můžete nahradit vanilkovým cukrem. Stejně tak můžete obměnit i samotnou náplň (vyloženě se tu nabízí maková). 

Postup

1 Mouku dejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Těsto můžete zpracovat v ruce nebo v robotu. Je potřeba vypracovat nelepivé těsto, které bude pěkně držet. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).

2 V jiné míse smíchejte mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílkem. Vzniknout by měla tužší a lepivá jednolitá hmota.

3 Odpočaté těsto rozdělte na pět stejných dílů. Každý díl těsta vytvarujte do koule a potom rozválejte na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojte 6 stejně velkých trojúhelníků.

4 Ořechovou náplň postupně odebírejte a každý kousek vytvarujte na malý váleček (asi jako malíček). Plňku dejte na okraj trojúhelníku a strany potřete trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehněte přes náplň a nezapomeňte zahnout i rožky. Poté srolujte do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskněte pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohněte do tvaru půlměsíce.

5 Připravené rohlíčky rozložte na plech (nepřilnavý, na silikonovou podložku nebo na pečicí papír) a potřete vajíčkem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypte moučkovým cukrem.

 

Zdroj:

https://recepty.cuketka.cz/martinske-rohlicky/

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+