RECEPT MĚSÍCE: DÝŇOVÝ KOLÁČ

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Životní styl

publikováno: 03.10.2024

Sezona krásně oranžových dýní s typickou chutí je tu. Kdo je zbožňuje, zkouší jím obohatit všechny tipy jídel. Zkoušeli jste použít dýni na dezert? Věřte nám, rozhodně nebudete litovat! Přinášíme vám recept na typickou americkou pochoutku - dýňový koláč.

Ingredience

těsto

1 špetka sůl

110 g máslo

30-50 ml voda

175 g hladká mouka

15 g třtinový cukr

náplň

1 špetka sůl

3 ks vejce

1-2 ks hřebíček

1 lžička skořice mletá

120 ml smetana ke šlehání

0.5 lžičky mletý zázvor

100 g třtinový cukr

400 g dýňové pyré z dýně hokaido

Postup přípravy

  1. Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. K drobence přilijeme trochu ledové vody a rukou zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na 60 minut do lednice.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Vejce rozklepneme do misky a rozšleháme. Přisypeme třtinový cukr, smetanu, sůl a dobře promícháme. Do směsi přisypeme skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dýňové kostky dáme do hrnce, krátce povaříme (stačí 5 minut), slijeme a následně rozmixujeme na pyré. Dýňové pyré vlijeme do připravené vaječné okořeněné náplně a naposledy pečlivě promícháme.
  3. Těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme jej do kulaté nízké formy. Okraje, které přečnívají, odřízneme. Dno propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme dýňovou náplň. Dýňový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C °C 40 - 45 minut. Náplň ztuhne a okraje budou zlatavé. Dýňový koláč necháme po vytažení z trouby vychladnout.
  4. Americký dýňový koláč krájíme na trojúhelníčky, zdobíme lístkem meduňky a podáváme jako netradiční sladké pohoštění.

 

Zdroj:

https://www.vareni.cz/recepty/americky-dynovy-kolac/

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+